EU-landen blijven zelf verantwoordelijk voor hun nationale systemen voor toegang tot diensten. Europarlementariër Tineke Strik is namens de Europese Groenen verantwoordelijk voor de onderhandelingen en is tevreden dat er een akkoord is: “Met dit certificaat wordt reizen binnen de EU weer eenvoudiger. Het is ons gelukt om daarbij belangrijke rechten te waarborgen: geen inbreuk op privacy, geen ongelijkheid door dure testen en geen discriminatie.”

Strik is teleurgesteld dat testen niet in heel de EU gratis wordt, ondanks de brede steun hiervoor, zowel in de EU als in Nederland. Strik: “Als PCR-testen verplicht zijn om te reizen in de EU, moeten ze gratis zijn. Het blijft oneerlijk dat je moet betalen voor een test als je nog niet de kans hebt gehad om gevaccineerd te worden, terwijl vaccineren wel gratis is. We blijven druk zetten om daar meer geld voor vrij te maken.”

Wel  is een eerste stap genomen om testen betaalbaar te maken: op aandringen van het Europees Parlement wordt tenminste 100 miljoen euro vrijgemaakt om testen betaalbaar te maken. 

GroenLinks is blij dat het coronareiscertificaat moet voldoen aan de hoogste standaarden van privacy, daar heeft GroenLinks hard op ingezet. Zo mogen data op het certificaat niet worden opgeslagen wanneer het gescand wordt en kunnen reisbewegingen niet gevolgd worden.

De volgende stap is dat de Europese Raad en het Europees Parlement over het akkoord stemmen. Het Parlement stemt op 7 juni, waarna op 1 juli kan de wet in werking treden.