De Europese Commissie presenteerde woensdag haar plannen voor de strijd tegen klimaatverandering na 2020. De lancering van deze roadmap is een belangrijke stap naar de internationale klimaattop in Parijs aan het eind van dit jaar. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is blij dat Europa nu al werkt aan een strategie voor de klimaatonderhandelingen, al moet het ambitieniveau nog flink opgekrikt worden.
De huidige gang van zaken toont dat de EU geleerd heeft van de teleurstelling in Kopenhagen, waarbij Europa er niet in slaagde om met een stem te spreken. De Europese Commissie treedt dit keer wel ver voor de onderhandelingen met duidelijke plannen naar voren en spoort andere landen aan om hetzelfde te doen. Dat is een positieve ontwikkeling: hoe eerder we weten waar alle landen staan, hoe vlotter we aan de echte onderhandelingen kunnen beginnen.
Wel laat de Commissie een kans lopen om met voorstellen op het gebied van klimaatfinanciering te komen. De armste landen hebben nauwelijks bijgedragen aan klimaatverandering, maar hebben wel te maken met de meest ingrijpende gevolgen ervan. Zonder financiering is het onmogelijk om ze aan boord van een internationale deal te krijgen. Door het goede voorbeeld te geven zou Europa weer de bruggenbouwer kunnen worden tussen de arme en rijke landen, waar ze in het verleden bekend om stonden.
Ook waarschuwt Eickhout dat de EU zich niet blind moet staren op de wereldwijde doelstelling voor 2050, minstens zo belangrijk is de weg ernaartoe. Het draait uiteindelijk om de cumulatieve CO2-uitstoot, dus het totaal van alle jaren uitstoot bij elkaar opgeteld. Die totale uitstoot is veel hoger als we pas in de laatste jaren onze emissies drastisch gaan verminderen. Direct beginnen is dus het devies, dat zou ook in lijn zijn met de laatste klimaatrapporten van de VN. Tevens toonde het bekende Stern-rapport al in 2006 aan dat uitstel voor onnodig hoge economische kosten zorgt.
Op vrijdag 6 maart vergaderen de Europese ministers van Milieu over het onderwerp. Eickhout roept minister Melanie Schultz op de gelegenheid aan te grijpen om de tekortkomingen in het voorstel van de Commissie recht te trekken.