Het Europees Parlement wil dat er meer geld in internationale ontwikkelingssamenwerking gaat naar biodiversiteit en wil daarnaast actie van het bedrijfsleven, al dan niet gedwongen door Europese wetgeving. Ook moet biodiversiteit in sectoren als landbouw, visserij, energie en steeds worden meegewogen. Zo zou duurzame landbouw voortaan een internationale prioriteit moeten zijn. 

Eickhout: “Achteruitgang van de biodiversiteit heeft gevolgen voor bijna alle internationale duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs). Denk alleen al aan het belang van biodiversiteit voor de landbouw of de waterkwaliteit, maar ook omgekeerd. Te vaak nog maken investeringen in het ene gebied, het succes op een ander gebied ongedaan. Dat moeten we nu stoppen.”

Woensdag wordt over de voorstellen gestemd, deze krijgen waarschijnlijk steun van een meerderheid van het Europarlement. Biodiversiteit staat dit jaar hoog op de Europese agenda. Zo werd in juli de Europese bossenstrategie gepresenteerd en komt de Europese Commissie eind dit jaar met voorstellen voor het uitbannen van ontbossing in productieketens, invulling van de beschermingsdoelen en bindende hersteldoelen voor ecosystemen in de EU. Vanaf 11 oktober start de VN-biodiversiteitstop in Kunming, China, op de agenda - zij het online. In april en mei 2022 wordt de top in China vervolgd. Die top moet het het ‘Parijsmoment’ voor biodiversiteit worden.