We staan voor een grote uitdaging om de zware industrie in Nederland te vergroenen. Veel werknemers in de ‘oude industrie’ maken zich daarom terecht zorgen over hun toekomst. Naast nieuwe banen die erbij komen, zullen er ook banen verloren gaan, of ingrijpend veranderen en andere vaardigheden vereisen. Wat betekent dit voor werknemers en hoe zorgen we voor perspectief?

In het gezamenlijke project van de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA komen ons ‘groene’ en ons ‘rode’ hart samen. We onderzoeken de komende maanden wat wensen, mogelijkheden, dromen en zorgen zijn van werknemers in de zware industrie. Wat hebben zij nodig en hoe zorgen we ervoor dat de energietransitie gezien wordt als een transitie die van en voor hen is? 

De wetenschappelijke bureaus laten de mensen om wie het gaat aan het woord. We gaan in gesprek met werknemers, vakbonden, onderzoekers en de milieubeweging. Daarbij wordt gefocust op drie regio’s rondom IJmuiden, Pernis en Terneuzen. Ook worden lessen getrokken uit Europese regio’s die een vergelijkbare transitie doormaken.

Op 1 mei werd afgetrapt met een gezamenlijke voordracht tijdens de Koos Vorrink lezing door Noortje Thijssen (directeur WB GroenLinks) en Ferd Crone (voorzitter Curatorium WBS). In september organiseren de bureaus een gezamenlijke bijeenkomst over de resultaten van het project. Na de zomer brengen de tijdschriften de Helling en Socialisme & Democratie dossiers uit over dit thema. Volg het project op wbs.nl en WBGL.nl.