In Nederland leven 220.000 werkenden in armoede. Mensen die wel keihard moeten werken, maar onvoldoende geld hebben om de boodschappen of de huur te kunnen betalen. Die elke maand de eindjes aan elkaar knopen en hopen dat niets stuk gaat, omdat ze geen geld hebben voor reparaties.

“Het nationaal inkomen groeide de afgelopen decennia enorm. En toch merkt bijna niemand dat in zijn portemonnee. De lonen in ons land groeien niet mee, terwijl er in het bedrijfsleven enorme winsten worden uitgekeerd aan aandeelhouders”, zegt Tweede Kamerlid Senna Maatoug.

Volgens GroenLinks is het frustrerend dat het demissionair kabinet geen stappen zet om het minimumloon te verhogen, zeker gezien de inflatie waardoor juist mensen met lage inkomens worden getroffen.

Naar een minimumloon van 14 euro
Op dit moment hebben alle werknemers van 21 jaar recht op het wettelijk minimumloon. Voor jongere werknemers geldt het minimumjeugdloon. Het wettelijk minimumloon per uur ligt op dit moment tussen de 9 en 11 euro. GroenLinks wil het minimumloon verhogen en ernaar toewerken dat iedereen van 18 jaar en ouder een minimumloon heeft van 14 euro. Dat is conform de richtlijn van de ETUC (een koepelorganisatie van vakbonden op Europees niveau) en het Europees Parlement, die zegt dat het minimumloon van een land gelijk moet zijn aan tenminste 60% van het mediane inkomen van dat land.

GroenLinks wil dat het minimumloon zo snel mogelijk wordt verhoogd en heeft daarom ook een voorstel van Bij1 hierover mee ondertekend.

Stapsgewijze verhoging minimumloon
Het noodzakelijk dat het minimumloon stapsgewijs wordt opgehoogd, zodat het voorspelbaar is voor werkgevers en bijvoorbeeld de bakker en de kapper er goed rekening mee kunnen houden.

Daarnaast is het belangrijk het minimumloon in stappen te verhogen en de uitkeringen te laten meestijgen, omdat juist ook onder bijstands- en AOW-gerechtigden veel armoede voorkomt.

Verder wil GroenLinks een koppeling van het minimumloon aan het gemiddelde loon in Nederland, zodat het minimumloon automatisch meestijgt. Het einddoel is dat het minimumloon standaard 60 procent van het gemiddelde loon gaat bedragen, zodat de kloof zo klein mogelijk is.

Om deze kosten te dekken, wil GroenLinks een stapsgewijze jaarlijkse ophoging betaald uit belastingverhogingen.

Iedereen hetzelfde minimum uurloon

GroenLinks en PvdA hebben samen een initiatiefwet ingediend, die ervoor zorgt dat iedereen hetzelfde leefbaar minimum uurloon krijgt. Nederland kent namelijk als een van de weinige landen in Europa een berekening op basis van minimumloon per maand, in plaats van per uur. Daardoor verdienen mensen die 40 uur per week werken gemiddeld minder dan mensen met een kortere werkweek.

De partijen willen dat veranderen en naar een eerlijk en leefbaar uurloon dat voor iedereen gelijk is, gebaseerd op een 36-urige werkweek. Dit moet zo snel mogelijk worden geregeld, omdat dit de basis is voor het verhogen van het minimumloon.