De christendemocraten en de sociaaldemocraten, de twee grootste fracties in het Europees Parlement blokkeren een zorgvuldige behandeling van CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. In sneltreinvaart en zonder input van de commissies Sociale Zaken en Milieu willen zij het Europees Parlement CETA laten goedkeuren. Europarlementariër Bas Eickhout is bezorgd over deze gang van zaken en roept op tot een fatsoenlijke parlementaire procedure.

Update: Na de laatste vergadering van fractievoorzitters is besloten om de stemming uit te stellen naar februari, en om subcommissies als Sociale Zaken en Milieu wel input te laten leveren.

“Dit handelsakkoord grijpt diep in op onze economie, democratie en rechtsstaat en heeft consequenties voor mens en milieu”, reageert Eickhout. “Het is onbestaanbaar dat de voorstanders van CETA een zorgvuldige parlementaire procedure blokkeren.”

“Uitgerekend in deze tijd waarin de Europese Unie onder druk staat, moeten de grote fracties laten zien dat ze democratische besluitvorming respecteren”, stelt Eickhout.

Europarlementariërs moeten zich verantwoorden voor hun keuzes, dat doen ze in een volwaardig debat in het Europees Parlement en in de subcommissies. “De partijen die zeggen euroscepsis te bestrijden, voeden die nu alleen maar door het debat over CETA te dwarsbomen.”