Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica, terwijl de ontwikkeling van nieuwe antibiotica enorm moeizaam verloopt. “We moeten daarom het gebruik van antibiotica tot een minimum beperken”, zegt Eickhout. In de Europese landbouwsector gebeurt echter het tegenovergestelde; het gebruik neemt sterk toe. “Die trend willen we omdraaien. Maar de zeer invloedrijke farmaceutische industrie denkt daar heel anders over, die willen vooral verkopen.”
Bij de stemming woensdag steunde de milieucommissie een voorstel van de Europese Groenen die het preventief gebruik van antibiotica verbiedt. Ook het voorstel om verkoop en gebruik van antibiotica verplicht te registreren heeft het gehaald, waardoor het verbod gecontroleerd kan worden.
Alternatieve maatregelen
Er zijn zeer simpele en diervriendelijke maatregelen om preventief gebruik van antibiotica overbodig te maken: meer ruimte voor dieren, beter hygiëne, kleinere groepen, dieren van de groep scheiden als ze er ongezond uit zien.
Eickhout: “Doorgeslagen intensieve veehouderij is niet alleen slecht voor dier en milieu. Vanwege alle antibiotica die nodig is, vormt het tevens een bedreiging voor onze volksgezondheid.”
Binnenkort zal het volledige Europese Parlement over de voorstellen stemmen en daarna beginnen onderhandelingen met de Europese landbouwministers om tot een akkoord te komen. “Dit is een eerste belangrijke overwinning. We mogen het gevaar van bacteriën die resistent worden tegen antibiotica niet onderschatten”, concludeert Eickhout.