Groenlinks heeft na de eerste besmettingen al opgeroepen om alle nertsenfokkerijen te ruimen en niet meer te vullen. Na meerdere oproepen heeft uiteindelijk de meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een motie van GroenLinks en CDA om uiterlijk maart 2021 te stoppen met het fokken van nertsen.

Nertsenfokkerijen in Nederland

Nertsen worden in Nederland gehouden voor hun pels. De in Nederland geproduceerde nertsenpelzen worden voornamelijk geëxporteerd. Begin dit jaar telden we in Nederland nog 128 nertsenfokkerijen. Deze bevinden zich voornamelijk in Brabant en Limburg.

Zorgen over virus mutaties

Afgelopen april werd voor het eerst corona aangetroffen bij een nertsenhouderij. Twee nertsen bleken besmet met het coronavirus. Een maand later, in mei werd duidelijk dat het coronavirus is overgedragen van nertsen op mensen. Tot nu toe heeft de focus steeds op de mens gelegen bij bron- en contactonderzoek. De zorg is dat het virus in deze nertsen muteert en dat mensen vervolgens geïnfecteerd worden met een virusstam die ongevoelig is voor de vaccins die we nu ontwikkelen. Daarbij zien we dat nertsen regelmatig ontsnappen, wat een groot gevaar kan zijn voor de volksgezondheid.

Foto van een nerts

Het liefst vandaag nog stoppen

Zo snel mogelijk sluiten van nertsenfokkerijen

Het kabinet heeft beloofd een wet te maken om de nertsenfokkerij definitief te stoppen. De overgebleven nertsenhouderijen moeten dan in maart volgend jaar stoppen met hun bedrijf. GroenLinks wil, dat vooruitlopend op het verbod, de fokkerijen nu al geruimd gaan worden. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet : "GroenLinks was altijd al tegen nertsenfokkerijen vanwege al het leed bij de dieren. Nu ook de volksgezondheid op het spel staat moeten we echt stoppen. Het liefst vandaag nog."

Jesse Klaver in gesprek

BLIJF OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.